Det som blir över när man lagar och äter mat är utmärkt att göra biogas av. Den bruna papperspåsen används för att samla matavfallet i. Papperspåsen lägger du i det tredje sopinkastsfacket (från vägen sett). Detta körs sen till en rötningsanläggning. Biogasen bildas när matresterna får ligga i en syrefri behållare. Det som blir över efter att gasen är utvunnen är utmärkt växtnäring. En brun påse med matrester räcker för att driva en bil 2,5 kilometer. i den bruna påsen lägger du: matrester, råa och tillagade, frukt- och grönsaksrester, äggskal, bröd, kaffesump, kaffefilter, tepåsar och teblad, hushållspapper och servetter, blommor
Lägg INTE i: Tobak, fimpar, snus, blöjor, bindor, tyg, tuggummi, innehållet i dammsugarpåsen, kattsand, kutterspån, sand, jord, lera, grus, grillkol och aska.
Detta betalar vi inget kilopris för (vilket vi gör för övriga sopor) så ju mer matavfall som sorteras i den här bruna behållaren ju billigare blir det för oss! Vi får också ett billigare kilopris på "övrigt hushållsavfall" nu när vi sorterar bort vårt matavfall!
Lägg INTE i: dricksglas, porslin, keramik, fönsterglas, spegelglas, glödlampor, lysrör
Metallförpackning
· konservburkar · dryckesburkar utan pant · aluminiumfolie · tuber (låt locket sitta på om det är en kaviartub eller annat som luktar) · lock och kapsyler · värmeljus (urbrunnet) · metallförpackning som innehållit färg/lim, om den är tom och torr. Dock ska färg- och limtuber sorteras som farligt avfall då det är svårt att få ut allt innehåll.
Lägg INTE i: sånt som inte är förpackningar, till exempel bestick, skruv & spik, cykeldäck och plåthink
Pappersförpackningar
· mjölkpaket · juicepaket · pastakartonger · tvättmedelskartonger · papphylsan i toarullen · omslagspapper · wellpapp (stora volymer lämnas till återvinningscentral) · mjölpåsar · bärpåsar i papp
Lägg INTE i: tidningar, broschyrer, kontorspapper, kuvert eller plastigt omslagspapper